Kopřivy ze zahrady rozhodně nevyhánějte

Kopřivy nejsou na zahrádkách zrovna vítány, přitom jsou od pradávna ceněnou rostlinou zejména v kosmetice a přírodním lékařství. Využívají se jak listy, tak i kořeny. Vyzkoušejte jejich skvělé účinky a budete vděční, že je na svém pozemku máte.

Proč jsou kopřivy tak skvělé?

Kopřivy jsou skvělým zdrojem hořčíku, flavonoidů, karotenoidů, vitaminů skupiny B, vitaminu C a jiných, našemu tělu velmi prospěšných látek.

Kopřivy si poradí se záněty, chudokrevností, jsou skvělé na potíže s trávením, respiračními chorobami, mají schopnost čistit naše játra a ledviny, pomáhají zklidňovat kožní alergie, vyrážky a ekzémy, odpradávna jsou využívané proti vypadávání vlasů a poradit si prý dokážou i s neplodností.

Kopřivy je nejlepší sbírat na jaře, ideálně do konce května, kdy jsou léčebné účinky nejvyšší. Sbírají se zejména listy a nať.

Léčba zevnitř

Kopřiva se nejčastěji konzumuje v podobě čaje ze sušených listů a nati. Na rozdíl od jiných čajů je u kopřivového nutné přelití vroucí vodou, která zničí toxické látky. Na jeden šálek postačí jedna čajová lžička sušené kopřivy. Ideální je pití odvaru ráno na lačno a večer před spaním. V této podobě se nejvíce užívá právě k léčbě zánětlivých onemocnění, detoxikaci organismu a při žaludečních či střevních potížích.

Na zdravou pleť

Pro krásnou a zdravou pleť bez pupínků se doporučují každodenní oplachy silnějším kopřivovým odvarem a také pleťové masky, které vyrobíte vymačkáním kopřivové šťávy smíchané s trochou medu. Kopřiva je vhodná především na mastnou pleť se sklony k akné, ale také na suchou pokožku trpící pálením či zarudnutím.

Pro silné vlasy

Kopřivové šampony seženeme v každé drogerii, ale jen málo z nich kopřivu skutečně obsahuje. Mnohem jistější je sáhnout po těch, které vám rostou v zahradě. Vlasy můžete oplachovat odvarem, pokud vás ale trápí svědivá pokožka hlavy nebo lupy, raději si vyrobte tinkturu, která je svými účinky o něco silnější. Tinkturu vyrobíte naložením najemno nasekaných listů kopřivy do lihu, kde je na teplém a světlém místě necháte pár týdnů odstát. Poté můžete tinkturu pravidelně nanášet na pokožku hlavy, lze ji ale také užívat vnitřně ve formě kapek, které nahradí pití kopřivového čaje.

Využití v kuchyni

Spařené listy kopřiv jsou skvělým doplňkem salátů, lze je ale využít i do polévek, místo špenátu a neopomenutelná je samozřejmě kopřivová nádivka. Čerstvou a omytou kopřivu je také možné nasekat jen tak na chleba s málem nebo ji nasušte a používejte místo petrželky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat